Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
disposable

disposable

Medlem
  • Plats Avesta
  • Registrerad 2005-03-15
  • Senast aktiv 2007-01-10
  • Antal inlägg 219

Foruminlägg

De senaste inläggen disposable har skrivit i forumet.

Okej, tack för alla svar Att det inte finns nån inbyggd del i OSX som sköter vilka mappar man vill dela ut förvånar mig lite, menmen, huvudsaken är ju att det fungerar.

Ingen som vet något om Mac + Netgear SC101?

Det är ganska pinsamt att fråga en sån fråga, mest eftersom jag haft min Mac i lite drygt ett år. Men har aldrig behövt göra det förrän nu, och frågar man inget får man inget veta

1. Har kollat i hjälpfunktionen och även sökt här på forumet, men har inte hittat svaret. Jag vill dela ut min firewirehårddisk (250 GB och formaterad till Mac OS Extended). De datorer som ska kunna läsa och skriva till disken är alla Windows XP-datorer. Hur gör jag?

Sen har jag två bonusfrågor om nätverk, som jag skulle bli mycket glad om någon kunde svara på

2. Har fått igång Apache2, PHP och MySQL. Skriver jag in min Macs IP-adress i webbläsaren kommer jag alltså till min hemsida – så långt är allt bra. Men vilka inställningar behöver man göra för att möjliggöra FTP-åtkomst, så man kan ändra, ta bort och lägga till filer till /htdocs-mappen? Behöver kunna göra det när jag inte är hemma och har fysisk tillgång till datorn (det är alltså på min egna dator hemsidan ligger på). Förstår att man måste sätta igång FTP-åtkomst i Fildelning, men hur gör man sen mer exakt?

3. Är det någon som vet om/när Netgears SC101 kommer få stöd för OSX? Förutom med hjälp av Netgears egna program, finns det något sätt att få den att fungera tillsammans med en Mac?

Som ni ser är jag ganska förvirrad när det handlar om nätverk, och jag skulle verkligen uppskatta om någon kunde reda ut det här för mig

Som topicen lyder - vilken Linuxversion är den som är lättast att förstå sig på? Jag använder både Mac OSX (har erfarenhet av Jaguar, Panther och just nu Tiger), och har använt Windows 95, 98, 2000 och XP. Bland samtliga av dessa operativsystem har jag känt mig som hemma - allt har känts naturligt.

Men vilken är den mest användarvänliga Linux-dist som tillverkats? Medan jag skriver det här, håller jag på att installera Ubuntu på min skoldator (laptop) och det går så där Var ganska krångligt när man kom till partitioneringsdelen, vet inte om jag gör rätt... :S och sen bad programmet mig att ta ut skivan, för att den skulle kunna boota upp från hårddisken. Resultatet: Invalid boot drive :S Håller nu för andra gången på att göra installationen, och läser dokumentationen så gott det går. Är ganska känsligt eftersom det är min skoldator, med Officepaket, First Class, alla arbeten m.m.

---> Men nog skitsnackat! (Ursäkta min dryghet, en aning berusad) --> Vilken är den mest lättillgängliga och användarvänliga (utseende, inbyggd hjälp, enkelhet) linuxdisten?

Obs! Formulera svaren enligt följande, för att det ska bli tydligare och för att fler _helt_ oinvigda i linux-världen ska kunna ha nytta av tråden, exempel:

1. (namn) Ubuntu
2. (anledning) Därför att det är ett jävligt afrikanskt ord. Dessutom är det den enda disten där jag förstått hur man installerar program.
3. (jämförelse) Jag har även testat Red Hat och Mandrake.
4. (tips) Om du föredrar ett snyggt OS, välj då XXX.

Hoppas jag inte blir virtuellt dödad för denna tråd Låt den växa! Tror att många behöver den.

Stort tack Nu löste du på sätt och vis båda mina problem. Fast att aktivera tjänster kan jag ju fortfarande inte, utan fildelnings-panen =/.

Ingen som vet hur jag ska få tillbaks "Fildelning" i inställningspanelen? SKulle bli väldigt glad om nån hade en lösning.

Jag är ny på Apache2/PHP/MySQL, men har faktiskt fått hela paketet att fungera både på iMacen med OSX Tiger och en dator med Windows XP. Sen hände nånting: När jag skulle starta "Webbdelning", inne bland inställningarna under Fildelning så hände inget - den bara stod och snurrade och sa "startar..." men gjorde det aldrig.

Har provat att nyinstallerat både Apache och Apache2, installerat om PHP... men inget har hjälpt. Sen märkte jag att Apache2 har sin egen preferens-panel i inställningarna - den går alltså att starta och har ingenting med det att göra. Bra, tänkte jag.

Tog bort PHP5 och allting som har med MySQL att göra, bara för att jag "vill lära mig från början". Sökte med Spotlight för att hitta _allt_. Och visste jag det, förutom att jag tog bort fildelningspanelen av bara farten.

–> Till frågorna:
1. Hur ska jag få tillbaks fildelnings-panelen i inställningarna, där bredvid Nätverk m.m. ?
2. Finns det någonan aning mer avancerad brandvägg till OSX? (men som ändå är lätt att förstå sig på). Typ som Sygate Personal Firewall, Kerio, ZoneAlarm, den typen av program, som finns till PC. Där man ser lite mer om hur många intrångsförsök man haft, nätverkstraffik och sånt där...
Om den ska vara en sån som bygger på Apples inbyggda eller om den ska vara helt fristående har jag ingen aning om, det vet ni garanterat bättre

Tacksam för alla svar, speciellt snabba sådana

Underbart! Tack så mycket. Kan inte bli mer macigt än den lösningen

Som rubriken lyder, finns det något program där man både kan ta emot och skicka SMS? För typ ett år sen fanns BluePhone Elite, ett grymt bra program som gjorde just detta (+en del annat, som t.ex. autopaus av iTunes om man, tillsammanns med mobilen, gick ifrån datorn.) Förbindelsen sker förstås via bluetooth.

Sen en dag var inte längre programmet beta-version - programmet autouppdaterade sig och sen hade jag 15 eller 30 dar på mig, innan jag var tvungen att köpa det Varför gör jag inte det då? Mest eftersom jag är sjutton år och inte har möjlighet att göra kortbetalningar på internet. Så därför söker jag främst ett gratisprogram, eller andra trix som gör att man kan skicka sms från macen.

Men just sms-delen tycker jag är det viktigaste, eftersom jag ofta sitter vid datorn när jag är hemma och är på MSN (AdiumX) samtidigt, vill jag gärna slippa sätta mig och knappa med tummarna. Dessutom går det ju mycket fortare att skriva på ett tangentbord.

Alla svar uppskattas varmt!

Jag har ett problem:
Min Logitech MX1000 funkar fint tillsammans med OSX, och bakåtknapparna - för det är om dem det här handlar om - gör sitt jobb som de ska i både Findern och Safari. Men i Firefox (1.0.7 och även i 1.5RC1) är det stopp, eftersom en annan tangentkombination används där.

I Safari och Finder: shift+äpple+Ö för att gå bakåt, Ä för att gå framåt.
I Firefox: äpple+[ för att gå bakåt, ] går framåt.

Givetvis vill jag ju att Firefox rättar sig efter OSX, inte tvärtom (hur skulle det se ut? ) Hur ska jag gå till väga? Finns det nån extension som gör att man kan bestämma knappvalskombinationer, och på så sätt ändra dem till bättre? Eller ska jag in i about:config och rota?

Tacksam för alla svar För det är en av anledningarna till att jag inte riktigt vill använda Firefox på macplattformen.

Okej, tack för väldigt bra svar Att börja med C verkar vara en ganska vettig idé. Men tips på bra sidor uppskattas varmt Till exempel hur man steg för steg bygger något (ytterst) enkelt program... Tror att man kan lära sig mycket med den metoden.

Jag är ganska säker på att frågan har varit uppe förut, men jag skulle gärna vilja ha lite uppdaterade tips. Jag är nybörjare, och det närmaste jag varit programmering är HTML, en Hello World med PHP och lite CSS-snickrande. Vilket språk borde jag då välja? På Sweclockers säger de C#, C++ eller Java. Och här verkar Java vara det föredragna nybörjarspråket.

Vad behöver jag för att komma igång med att lära mig, och börja knacka kod, i Java?

Skulle gärna vilja ha tips om:
1. Nyttiga och bra sidor med tutorials och tips (förutom Suns egna referensmanualer)
2. Bra (svenska) böcker om javaprogrammering?
3. En bra textredigererare?

... och fjärde frågan: Vilken API bör jag använda? XCode? Eftersom jag inte någonstans i huset kan hitta min Tigerskiva, misstänker jag att jag inte har tillgång till det programmet. Eller kan man ladda ner XCode någonstans?

–> Vilka andra program/API föredrar ni?

Som sagt, jag är nybörjare och egentligen uppskattas alla svar och tips om hur jag smidigast kommer igång med Java Tack på förhand.

mrjean: Även fast jag älskar min iMac, känns det skönt att höra att inte alla är hjärntvättade

Jo, visst duger det att öppna 20-30 bilder i förhandsgranskning och bläddra mellan dem, det går ju hyggligt fort. Men som du sa, Förhandsvisning i XP känns mer klockren.

Tack Giggs och leonardo för snabba och förhoppningsvis riktigt bra svar (har inte testat dem ännu). Kuyl att sådana som ni finns

Kul killar. Tyckte jag var hur tydlig som helt, skrev konstruktivt och raskt på sak - på ett trevligt sätt också.
Whatever, morgontrött och drar till plugget igen. Find yourself a girl - tips från coachen.

Tjena. Även om jag gillar Preview (förhandsgranskning) - och speciellt bildspelsfunktionen i Tiger – är jag sugen på en mer back to basic-visare.

Vet egentligen inte vad jag är ute efter – något som liknar Förhandsgranskaren i Windows: enkla zoomreglage, snabb bildväxling, möjlighet att trycka på en bild och klicka framåt och se samtliga bilder i mappen.

Hata mig inte för att jag i detta avseende gillar windowssättet mer, men jag skulle gladeligen motta tips på program med dessa funktioner eller kanske t.o.m. ännu fler

Tack på förhand.

På PC:n kör jag Firefox och är supernöjd - bokmärkesrad, underbara extension, sessionsaver.... På macen vill jag vara just framför en mac - Safari macversion känns i min åsikt som en dåligt optimerad kopia. Gillar Steve Jobs, hans vision Apple och alla dessa innovarion. They've got culture

–> Nu till frågan: Eftersom jag vill känna integrationen och allt det mysigt maciga vill jag använda Safari. Men tyvärr är den något långsammare än eldräven på mac, och framförallt på PC.

Därför undrar jag om ni har några tips om hur man får Safari:
1. Snabbare
2. Roligare (alla tips välkomna)
3. Övriga tips, typ shortcuts, smarta dolda funktioner etc.

Tack på förhand!