Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
bod

bod

Medlem
  • Plats Mölndal
  • Sysselsättning Atari, PC, Mac, programmerare, systemutvecklare, webdesign, layout
  • Registrerad 2003-09-01
  • Senast aktiv 2016-11-03
  • Antal inlägg 399

Foruminlägg

De senaste inläggen bod har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-13 05:02

Jag är lite nyfiken på om någon annan haft samma problem som jag vid installation av OSX.

Första gången jag stötte på det var på en G3/Blåvit. Jag rensade allt, installerade OSX och OS9. När jag skulle dra igång igen efter OS9 (om jag kommer ihåg rätt) uppförde datorn sig underligt. Var ett tag sedan och mitt minne är som en 103-årings. Jag trodde då att jag gjort fel som installerade OS9 eftet OSX. Gjorde om allt men fortfarande betedde den sig skumt.

Jag kom fram till att det måste vara hårddisken pga att felen hela tiden blev olika osv. Ny hårddisk löste problemet.

Så nu idag igen stöter jag på liknande problem med en G4/AGP. Första gången stannar installationen vid andra CDn. Anda gången går installationen bra. Inga varningar. Allt kommer upp. Men systemet loggar ut vid speciella tillfällen som t.ex när jag drar en ikon till docken. Vissa program går inte att starta vissa går. Minst sagt skum.

Nu provar jag att starta datorn med NetBoot (OSX 10.2 server i nätet). Funkar perfekt. Så även här tyder det på att hårddisken är skum.

Sammanfattning:
- Båda datorerna fungerade bra med OS9.
- Båda hade IBM-diskar, en 37 och 70 tror jag. Dom har jag och andra haft problem med i andra sammanhang. IBM-diskar var bra förr men verkar vara rena skräpet nu för tiden.

Någon som varit med om liknande?

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-12 23:54

Colin McRae endast för XBox/PC? Hallå! Det har funnits ett bra tag för PS2. Har själv spelat det.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-12 23:50

Har nog rört ihop det lite med processorn där till PS2. Kollade specar på PS2 och dom var klart bättre än G3an (på den tiden och kanske även idag...). Tack för påpekande Andersson.

Måste också påpeka att Playstation är otroligt smidig och inte klumpig som någon nämde. Det passar perfekt i ett stereo-skåp, på t.ex videon. Den går både att ställa på höjden eller ha liggande.

Skall man dock ha den för att titta på DVD i sängkammeren kan en lite varning vara på plats. Den har en fläkt som låter lite grand. Kan vara irritrande för en del.

Dock igen... DVD med 5.1 ljud, optiskt direkt till förstärkaren. Inte fy skam.

XBox är ju inte något alternativ för en Mac-användare det måste ni ju ändå inse.
Den hör hemma i papperskorgen. Microsoft får allt komma med nåot eget nytt istället för att kopiera andras ideer hela tiden. Då kan jag tänka mig att skaffa något från dom. Men den dagen lär väl aldrig komma.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-12 23:17

iPhoto är lite väl "förenklat" här. Jag tycker också att man skulle kunna hanteras filmrullarna manuellt. Det enda sättet jag vet att gå runt det, är att göra en ny mapp på hårddisken. Flytta sedan dina bilder till denna - dvs dra ut dom från iPhoto till mappen/Finder. Ta bort bilderna i iPhoto, dom du inte vill ha på aktuellt ställe.

Släpp sedan hela denna mapp på iPhoto (biblioteks ikonen eller fönstret tror jag går bra). iPhoto tar då in dessa bilder i en ny filmrulle. Den kopierar in bilderna så det skall vara okay att ta bort dom från det tillfälliga stället på hårddisken. Själv brukar jag flytta dom till en "Temp"-mapp ett tag och gå in i iPhoto och kolla att allt kommit med, sedan kasta.

Faktum är att iPhoto tar med sig EXIF-info även om man gör på detta sätt (dvs den info som digital-kameran skapat, som t.ex bländartal, slutartid, bildens datum osv. Ovärderlig info ibland.)

Hoppas det gav en liten ledtråd.
Hoppas också att Apple ändrar detta i framtida versioner samt gör att man kan ha flera bibliotek (utan 3:e partsprogram) så att man skilja på t.ex Privata och Jobb-bilder.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-12 20:32

Jag och flera runt mig har PlayStation 2 och är väldigt nöjda med denna svarta låda. Tror t.o.m det sitter en PowerPC i den, inte riktigt säker dock.

Fungerar utmärkat att kolla på DVD i också. Har digital/optisk utgång för 5.1-ljud. DVD saknas hos GameCube (utan tillägg). GameCube är däremot bra för mindre barn pga att den har Mario-spelen mm som dom älskar. Det finns ju andra spel till den också men inte alls så mycket som till PlayStation.

En grym fördel med PlayStation är också att det finns en mycket stor begagnat/bytes-marknad. Jag har själv sålt och bytt spel. Kalas.

Det är också ett brett utbud av spel till PlayStation, pang-pang med och utan våldsamma blodbad, sport, dans-grunkor, EyeToy där du använder din kropp för att styra (en kamera analyserar dina rörelser).

Den har FireWire också! Bara det får ju varje Mac-användare att bli lite upphetsad.

Personligen upphetsar inte XBox speciellt mycket. Så stor skillnad är det inte. Att det dessutom finns ett Micro$oft-märke på den är ju klart motbjudande.

Min personliga favorit är spelet Getaway. En del nördar tycker den är svår att styra. Visst. Det är dom flesta spel. Man vänjer sig. Helt otroligt bra gjort. Grafik super. Men framförallt så är AI-delarna fantastiska. Man kör mitt i tjock trafik där bilarna uppför sig som i verkligheten (har visserligen inte kört i 200Km/h i London men man kan ju alltid fantisera vad som skulle hända). Getaway är inte bara pang pang utan man måste också använda hjärnan en aning. Man kan också bara köra omkring i London och se sig om.

På gång är också True Chrime. Där är hela Los Angeles uppbyggd med streamande grafik (slipper laddtider). Det spelet väntar jag på dagligen. Skall köpa det dirket det släpps om någon månad eller så.

Andra kul spel är bilspelen. En ny version av Grand Turismo kommer i version 4. Grafiken i 3:an är grym. 4:an verkar trots detta rejält mycket bättre. Rallyspel som WRC, Rally 3 och Colin McRae är också mycket bra. Grand Tursimo kan man köra mot varandra även med FireWire-kabel. Fördel är att man får en TV var istället för att dela på TV. Att dela på TV är egentligen ingen bra lösning. Blir för dålig grafik.

Jag förslår varmhjärtat Playstation 2.

Ett tips om du är osäker är att gå till en spelhall och prova innan. Vet inte var du bor men det finns sådana i större städer där man kan betala några tior och testa t.ex Playstation.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-12 13:54

Kul med bra kommentarer. Ett kommando-interface har helt klart sina användningsomräden, t.ex dom Ciryon nämner.

Dock har jag sett UNIX-folk använda detta till förbannelse när ett grafiskt gränssnitt är mycket snabbare. Jag var på en demo av ett avancerat amerikanskt grafisk system för många år sedan. De folk som demonstrerade hade fått fullt på hårddisken från demon innan. Under en halvtimme satt demonstratören och försökte radera filer, flytta mappar/filer hit och dit. Dock lyckades hon inte särskilt bra. Jag tror dessutom att hon var utvecklare på UNIX plattform till råga på allt. Efter en stunf frågade jag lite försynt om hon inte hade en grafisk miljö för detta, typ Mac eller Windows. Hon mumlade bara som svar. Efter ytterlligare 15-20 minuter så blev vi trötta att sitta och vänta. Jag frågade då igen samma fråga eftersom jag såg att det hon höll på med lämpar sig mycket bättre för ett grafiskt gränssnitt. Hon lyssnade då. Det tog någon minut med det grafiska gränssnittet så var den plågan över.
Att älska en teknik till den graden är straffbart enligt min mening.

Jag har jobbat med datorer så länge så jag vet när kommando-interface passar och inte. I 99% av fallen behövs det inte utan ett grafiskt gränssnitt är mycket mer effektivt. Framförallt på att flytta och ordna filer mellan olika mappar.

Det är bra att ha ett underliggande kommandospråk för speciella situationer. Men faktum är att jag har ALDRIG saknat detta i Mac OS 9. De få gånger jag behövde något sådant använde jag AppleScript. Jag fick ständigt frågor från PC-folk om hur man kan "gå in i filerna" och ändra. Dom menar då t.ex Preference-filer (.INF) som Windows plåga av. Jag har också varit tvungen att gå in i dessa iNF-filer då jag jobbat med PC (jag är utvecklare på PC-plattform...). Det har dock aldrig behövts på Mac (OS 9 alltså). Varför? Ett mycket enkelt svar. Det är helt enkelt så att om användaren inte har möjlighet att ändra dessa Preference-filer i Mac OS 9 så MÅSTE utvecklaren se till att detta fungerar. Så vad är bäst? Att 1 utvecklare fixar sina buggar och problem eller att 1000-tals användare skall behöva vara inne och rota i en massa INF-filer. Svaret på det är väl rätt självklart. Men få människor jag mött har förstått att just avsaknaden av dessa möjligheter i Mac OS 9 faktiskt rättar till sådana problem och skapar bättre system - man behöver inte vara inne och rota i utvecklarens filer. Men istället känner dom sig "rädda" för att inte ha de verktyg de är vana vid. Dom är inte vana vid att, så att säga, köra en bil som fungerar utan måste alltid ha sin verktygsväska och reservdelssats med sig.
Det är alltid utvecklaren som skall fixa sina problem och buggar - inte användaren.

På samma sätt finns det därmed en enorm fördel med att kommandorads-interface saknades i OS9: Det TVINGAR utvecklare till att skapa grafiska gränssnitt för allt, gränssnitt som dessutom skall fungera perfekt. Tyvärr med OS X så är detta inte fallet. På klient sidan har man varit mer noggran. Där har man viljat göra ett lättanvänt system och inte krångla till det i onödan. Men på server-sidan kan det ju tydlligen tillåtas vara lite krångligare. Varför det? Jag har ingen förståelse för detta. Måste man vara datanörd för att köra en server? Nej nej. Den skall vara exakt lika enkel som klient-sidan. Jag vet att allt detta går att lösa. Problemet är viljan hos dom systemdesigners och utvecklare som står bakom. Hade inte OS X haft ett kommandorads-interface hade även dessa tvingats göra riktiga lösningar.

Såååå.... visst, kommandradsinterface i all ära. Men det resulterar tyvärr i praktiken/verkligtheten till att det blir sämre lösningar för användaren. Apple kan slarva och säga att dom har funktioner för ditt och datt. Men i själva verket har dom inga "Mac"-funktioner för detta. Dom har saker som kan köras men inte användas.

Apple har alltid sått för lättanvända grafiska system. Detta skall ALLTID prioriteras. Men i OSX Server har man inte gjort det helt enkelt.

Jag hoppas att Apple prioriterar grafiska lösningar framigenom men naturligtvis behåller kommandorads-interface för de undantagsfall de verkligen behövs.

Sammanfattning:
- Avsaknad av möjligheter för användaren att rota i filer och utföra saker "bakom ridåerna" skapar bättre system eftersom utvecklaren tvingas rätta till sina problem och göra saker som faktiskt fungerar.
- Hade OSX saknat kommandorads-interface hade även AppleScript varit mer utvecklat eftersom det då hade varit vägen att gå i dessa speciella tillfällen. Vi hade också då sett perfekt fungerande grafiska interface för samtliga funktioner. Alla skulle kunnat använda OSX server. Inte bara tekniker.

Men kommandorads-interface är en grundläggande del i UNIX. Så Apple får helt enkelt skärpa sig och inte låta detta påverka dom. Istället skall målet vara att göra ett perfekt grafiskt system för alla typer av människor.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-11 21:28

Jag skulle vilja höra en bra förklaring från Apple om deras prispolitik avseende OSX Server. På sina seminarier visar dom hur mycket billigare OSX Server är än motsvarande konkurrenter.

Dom glömmer dock meddela att det inte finns några uppgraderingspriser utan endast nypriser.

Jag älskar Apple men dom är rätt små jämförerelsevis och borde för sin egen skull vara lite mer mån om sina kunder. Det är respektlöst mot betalande trogna kunder att inte erbjuda ett lägre pris vid uppgraderingar, enligt min åsikt.

Denna åsikt har jag delat med Apple på ett seminarie. Dom höll med (Apple Sverige alltså). Men inget händer.

Priset kanske inte är så katastrofalt. Det är mer sättet och det att trogna kunder ignoreras. Vi har varit med och betalt utvecklingen av OSX! Har man dessutom OSX server i en hemmamiljö blir priset för högt vid varje byte.

Bakgrunden till min åsikt är också det att OS 10.1 inte var något färdigt system. Netboot fanns inte för OSX klienter osv osv osv. Att då ta nypris för en HELT KLAR uppgradering är helt enkelt inte rätt. 10.1 får man se som en pre-release inte något fullständigt system.

Jag hoppas att Apple ändrar sin politik här och respekterar trogna betalande kunder.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-11 21:19

Generellt får man väl anse att OSX Server (OSX klient) är klart lättanvänt om man jämför. Har inte jobbat så mycket med Suns system men dock lite grand för några år sedan. Deras grafiska verktyg verkade vara mest för syns skull. Inget fungerade som det skulle där.
Apple har en klart bättre inställning här. Men på OSX Server har dom slarvat lite och missat grafiska verktyg för en del funktioner. Fy fy! Det finns ingen anledning att vi på 2000-talet skall sitta och skriva kommandorader. Jag har hållit på både med PC (och även Unix) kommandorader från tiden IBM PC:ns barndom. När Microsoft äntligen slutade med DOS så trodde man att den skiten var över.

Så Apple, ta fram väl fungerande grafiska gränssnitt för SAMTLIGA funktioner i OSX Server. Hur svårt kan det vara? Måste vara otroligt enkelt med den snygga utvecklingsmiljön som finns med OS X.

Dom som ändå tycker det är roligt att spilla tid på kommandorader kan ju göra det också. Men tvinga inte in oss som vill vara lite mer effektiva i denna miljö. Det enda försvarbara med kommandorader är i så fall Batch-körningar. Men där skulle väl AppleScript fixa detta Apple? Skärpning!

Jag kommer så väl ihåg debatter som var på DOS tid, hur "effektivt" det var med kommandorads-interface. Dom som älskade det gav sig bara inte. Nu när även Microsoft kommit ett snäpp upp på utvecklingsstegen är det aldrig någon som ens nämner det.

Mitt förslag är att alla på Apples utvecklingsavdelningar tvingas använda de grafiska gräsnsnitten. Då rättar dom också till de fel som är i dom.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-10 02:33

Håller helt med om att Apple borde ha uppgraderingspriser och inte nypris vid nya versioner av OSX Server. Den är visserligen billigare än Windows, men det blir dyrt att uppgradera hela tiden. Framförallt som det är endast Jaguar som varit ett väl någorlunda fungerande OS. Allt annat innan var pre-releaser. Man skulle absolut inte behövt betala fullrpis för Jaguar, varken för server eller klient. Jag köpte OSX 10.1 server med tron att man kunde köra OSX boot klienter från servern. Men detta kom försts med Jaguar. Så server 10.1 var låångt ifrån komplett. Att då ta betalt fullpris för en uppgradering är skamligt enligt min åsikt.

Det är också mycket tråkig stil av Apple att inte respektera trogna kunder och ge dom kredit för att vara med occh betala deras utvecking.

Jag har påtalat detta till Apple/Sverige på ett semiarie. Dom höll med. Men inget händer!

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-10 02:20

Blev lite nyfiken på om jag kunde ha problem med mina CD ocskå så jag testade en CD med 2 partitioner, en från 96 och en från 97. Båda kom upp på skrivbordet utan problem.

Själv kör jag med en intern CD/DVD (SuperDrive) OSX 10.2.6 på en G4 2x1,25 om det kan vara någon ledtråd...

En sak som möjligtvis kan påverka kan vara CD/DVD-inställningar (i Systeminställningar). Där gör ju Mac OS lite kontroller och så...

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-09 17:07

Hmmm... skumt... hos mig funkar det perfekt. Inte för att det hjälper er men kanske det kan ge lite hopp. CDs är från 1999/2000 och brända med Toast/OS9 har jag för mig.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-06 00:14

Jag har haft det någon månda eller två. Det kräver OSX och en rätt sen version av någon anledning.
Det är ett mycket bra tangenbord och det är också skönt att det är mindre.

USB-portar på baksidan kanon så att sladdarna hamnar rätt och inte är ivägen för händerna/musen osv.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-02 01:19

Mycket intressant.

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-01 22:14

Instämmer med CyberPet och andra:
Formatera alltid kortet i/med kameran. Har varit med om flera konstiga problem med olika kortläsare. Jag är van att söka fel men här är felen konstiga. Korten blir "ostabila". Ibland funkar det ibland inte. Men samtliga fel har avhjälpts när man formaterar om kortet med kameran.

Också en varning för alla iPhoto-användare: Använd ALDRIG "radera bilder efter import" om ni är rädda om era bilder. Jag råkade ut för att iPhoto buggade ut under import. Programmeraren som gjort denna importrutin borde avskedas. En sådan rutin designar man så att man tar bort bilderna EFTER att alla är importerade och allt är okay. iPhoto gör det under tiden. Jag blev av med mycket viktiga bilder på detta sätt. Endast ett fåtal kunde jag rädda som iPhoto lagt in i sina mappar (dock inte lagt till i indexet pga att det buggade ur).
Har rapporterat detta till Apple. iPhoto behöver en rejäl uppdatering. Det är mycket buggigt och inte något man är van vid när det gäller program från Apple.

Använder iPhoto mycket ofta. Det är ett bra program. Men det finns aldrig ursäkt för missar av ovan nämnda typ. Fy fy! Jag kan inte beskriva med någon "smilie" hur förbannad jag var när detta hände. Helt ovärderliga bilder bara försvann. Numera raderar jag alltid manuellt efteråt (från USB disken).

  • Medlem
  • Mölndal
  • 2003-09-01 03:05

Testa en grym sådan utlilty från:
http://www.pol-online.net/index.php?page=freeware

Heter X-Tunes

Klart bästa tycker jag i alla fall. Inte i vägen och mycket snygg.