Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Björn Öst

Björn Öst

Medlem
  • Sysselsättning Svårt datorspelsberoende hemmabionörd
  • Registrerad 2003-12-09
  • Senast aktiv 2021-02-08
  • Antal inlägg 524

Foruminlägg

De senaste inläggen Björn Öst har skrivit i forumet.

Det där händer när du skalar med texten som en del av en grupp. Om du avgrupperar och väljer textblocket med svarta pilen och går in i den lilla utfällningsmenyn i kontrollpaletten (eller omfomapaletten) och väljer 'skalförändra textattribut', så står den verkliga storleken i fältet igen.

Fråga inte om logiken bakom den fuktionen bara ;).

Många labb har maxstorlek på bildfilerna man skickar över nätet och då är jpeg enda alternativet och i kvalitet 10-12 ger de knappast några synliga skador. När man snyggar till bilden är det förstås lämpligt att mellanspara som tiff eller psd, upprepade sparningar av en jpeg ökar på risken för synliga skador.

En jpeg i strl 10x15 och högsta kvalitet som blir ca 1,5 meg, hamnar på ungefär 4,5 meg som tiff. Går du ner till kvalitet 10 på jpeggen är du nere på 600k (varierar förstås med motivet). Kanske att en bild med övervägande enfärgade partier som en himmel kan råka ut för någon synlig defekt men med normaldetaljerade bilder så finns det inga möjligheter att se nån skillnad på de två.

Jupp, om man konverterar till sRGB innan man sparar för webb så blir slutresultatet bättre (om du nu redigerat dem i en större färgrymd som Adobe RGB). Men 'spara för webb' ska du bara använda för bilder som ska upp på hemsidan där du verkligen vill banta bort all "överflödig" information, ska den iväg till ett labb är det bättre att bara spara som jpeg från menyn.

Troligen är det även då bättre att konvertera till sRGB först, jag misstänker att fotolabb som inte erbjuder en egen profil förutsätter att bilden ligger i den färgrymden och ignorerar eventuella inbakade profiler.

Den här podcasten kanske inehåller lite matnyttiga idéer?
http://www.theindesigner.com/podcasts/tid26_theindesigner_26.mp4

Den löser inte svaret på ditt anfangproblem, men visar hur elegant det kan vara med kapslade format :).

Jag använder det inte. I arbetet mest för att man ändå inte vet om rätt person sett mailet. Kan ju vara en kollega som varit inne på någons burk för kolla något och bara klickar för att bli av med rutan. Jag leverar ofta annonser åt olika uppdragasgivare via mail, nästan alltid i sista minuten - så jag ber i mailet att de bekräftar när det är mottaget. Hör jag inget ringer jag.

För privat korrespondens är det mest irriterande när någon använder det. Jag vill kanske kunna låtsas att jag inte sett mailet för att skjuta upp svaret ett par dagar utan att de känt sig ignorerade då de vet att jag fick mailet strax efter att de skickat det.

Njae, jag stör mig mest på att det svarta blir olika svart beroende på om det ligger något under eller inte. Men visst, du kan säkert slippa en del kladd med, särskilt dagspress är ju känsligt för det. Om du till exempel har en platta eller bild med säg 100c, 60 m, 60g och sen lägger 100 svart med övertryck på den sä är du ju uppe i 320% färgtäckning. Väl häftigt för dagspress.

Nu är det ganska osannolikt att man är uppe i såna färgmängder utan att svart redan ingår, särskilt i fotografiska bilder men risken finns.

Senaste exemplet jag såg i tryck var nån som hade byggt en form liknande nedan. Han/hon hade säkert inte tänkt att hela konstruktionen skulle synas. Utan övertryck till vänster och det misslyckade resultat tack vare övertryck till höger:

Senast redigerat 2006-08-23 12:18

Gör som jag föreslog, en förenklingsförinställning som tvingar allt till raster när du skriver ut på den skrivaren. När det ska till press väljer du istället den ni brukar köra. Spara en skrivarinställning i utskriftsdialogen med så är det en bit kaka. Nackdelen är att det tar längre tid att skriva ut.

Vår förra Ricoh betedde sig på det här sättet oavsett inställningar, vår nya Ricoh har inga problem.

Men börja med att kolla i de skrivarspecifika inställningarna så att det inte ligger nån färghantering påslagen där.

Skriver du ut från pdfer som spökar på samma sätt kan du välja att skriva ut som bild, då borde det funka även för dessa.

Ursprungligen av Bratwustle:

Varför ser det bedrövligt ut med övertryck då? Det borde se likadant ut.

Jag tror du tänker på ursparning och inte övertryck. Med ursparning blandas ju inte bildens färger med den svarta och det blir förstås ingen skillnad.

Men med programmets standardsvart kommer den del som ligger över bilden/färgplatta bli betydligt mörkare iom övertrycket. Ett annat sätt är ju att som du blanda i en annan färg i det svarta vilket också gör att du slipper övertryck.

Senast redigerat 2006-08-23 08:35

Får du nån ordning på't?

Bortsett från priset och att veta vad saker heter när man diskuterar i utländska forum har jag nog svårt att komma på några fördelar med att inte köra på sitt eget modersmål?

Nån enstaka uppdatering har väl missats för svenska versionerna iofs.

Kolla så kollegan fattade det med, så han inte slänger in den packade filen. (jag trodde att packad i detta fallet var typ "kompilerad", vet inget om snippets som sagt).

Ja det var ju inget farligt namn, "idcs2-underligt-fel-naer-man-sparar-tangentkommandon-bild-1.png" hette den när man gjorde mouseover. En halv uppsats ju :). Jag ser nu att det är forumet som på ett smart sätt döper om bilder efter topic på inlägget.

Just for kicks kan du ju testa att döpa om till SDSTangenter05 och se om punkt och mellanslag ställer till det av någon anledning.

Jag kommer in ännu senare...

Jag kör med två svarta dels programmets [Svart] som ju med normala inställningar har övertryck, dels en egen 0,0,0,100 som inte har det. Den egna använder jag för svarta plattor som bara ligger delvis över en bild, vilket ser det bedrövligt ut med övertryck, hellre en liten glipa isåfall.

En liten luring (i alla fall i CS1) är att svart text som görs om till banor får övertryckningsattributet aktiverat (om svart övertryck är aktiverat i inställningar). Det sitter kvar även om du byter färg till röd tex, blir ju inte så lyckat om texten ligger på en färgad bakgrund.

Så antingen får man byta till nåt annat än svart innan man gör om till banor, eller komma ihåg att kryssa ur attributet om man vill ha annan färg än svart efter att man gjort banorna.

Har du lika långt namn på din tangetbordsuppsättning som på din .png-fil ovan så kanske det är problemet?