Vilken bra tråd, det här ska jag spara!
En tråd fylld av förvirring och direkt felaktiga påståenden. Nej, spara inte denna tråd utan försök att hitta lite vettig information om detta med skärmkalibrering.
För det första, den standard som finns på detta område säger att man ska använda ett dagsljusliknande ljus i den miljö där man ska kolla på skärmen. Färgåtergivningen på dessa ska ligga så nära D50 som möjligt. Sådana lysrör heter 950 och finns från olika tillverkare. D50 svarar mot en färgtemperatur på 5004K, och då vore det ju lätt att anta att det vore bäst att kalibrera sin skärm till samma färgtemperatur. Men många, inklusive jag, upplever då att skärmarna blir för gula och kalibrerar dem därför till en högre färgtemperatur, någonstans mellan 5500 och 6000K.
För det andra, gammavärdet påverkar inte ljusheten i program som är färghanterade. Den profil du skapar informerar programmet om att din skärm har ett gamma på 1,8 eller 2,2 eller 2,6 eller vad du nu har valt för gammavärde. Bilderna justeras så att de ser likadana ut. Om du däremot använder program som inte är färghanterade, som Internet Explorer eller Windows bildvisningsprogram, då kommer bilderna att visas allt mörkare ju högre gamma du har på skärmen. Strunt i dessa program och koncentrera dig på att få en bra återgivning i riktiga program, som Photoshop eller Safari.
För det tredje, ljusstyrkan på skärmen är väsentlig, men framförallt är det viktigt att ha ett bra kontrastomfång. En utskrift har en skillnad mellan det mörkaste och det ljusaste partiet på cirka 1 : 250, det ljusaste partiet reflekterar alltså 250 ggr mera ljus än det mörkaste partiet. Därför bör din skärm ha ett kontrastomfång på ungefär detsamma eller lite högre. Har du en skärm som i det mörkaste partiet har en lusstyrka på 0,5 cd/m2 bör du alltså ha cirka 125-150 cd/m2 i det ljusaste partiet.
För det fjärde, glöm allt som handlar om att kalibrera genom att titta på skärmen och skruva på inställningarna till dess att det ser bra ut. Det är mer eller mindre omöjligt att få ett tillräckligt bra resultat på så sätt. En skärmkalibrator kostar 1500-2500 kr, en billig detalj som lyfter kvaliteten på dina bilder oerhört mycket.
Stefan
Profiler