Detta med att välja Realtiv Renderering - var görs detta någonstans och vad innebär det?
Renderingsmetoden är något du väljer när du ska gå från en färgprofil till en annan, som till exempel från din arbetsfärgrymd till din skrivarprofil. Relativ kolorimetrisk rendering innebär att alla de färger som din skrivare kan återge, de återges så nära originalfärgen som möjligt. Färger som ligger utanför det omfång som din skrivare kan hantera riskerar dock att bli lite platta och onyanserade. Enklast är att säga är att om du har en bild med normala färger, använd då relativ kolorimetrisk konvertering, om du har bilder med mycket starka, intensiva färger, välj då perceptuell konvertering.
Att sedan stänga av färghanteringen - vad ska jag välja där? BJ står som standard, men jag kan även välja Colorsync eller helt avstängd. Men om jag väljer bort BJ så försvinner väl info om pappersval osv?
Men det har du redan gjort om du valt att konvertera till din skrivar/papperskombinations färgåtergivning i Photoshop/Lightroom.
Jag har en iP Pixma 4200 från Canon och jag jobbar främst i Adobe Lightroom med min iMac 20" skärm. Just nu kör jag en kalibrerad variant av iMac-profilen. Denna blir då något mörkare. Testar jag sRGB så blir det ännu mörkare , och närmare sig därmed utskrifterna jag gör ännu mer.
menar du att du har sRGB som din skärmprofil? Avsikten är att du ska ha din kalibrerade skärmprofil inställd i Systeminställningar > Bildskärm. Om du sedan har din kamera inställd på sRGB kan du ställa in Lightroom/Photoshop på sRGB som arbetsfärgrymd. Programmet kommer då göra en konvertering från arbetsfärgrymden till just din skärmprofil. Om du visar bilden på en annan skärm som är korrekt kalibrerad kommer den profilen konvertera bilden på ett annat sätt, så att utseendet på de två skärmarna blir likadana.
I vilken ände börjar jag? Ska jag köra med min kalibrerade iMac-profil eller ska man köra sRGB-valet eftersom jag fotar i denna färgrymd med min Nikon D50. Summan av kardemumman: Enklaste sättet att få bilden jag skriver ut att se ut som den på skärmen.
Det första steget är oftast att få ordning på skärmen. En bra kalibrator tycker jag är en vettig investering för alla som håller på med bilder och har lite ambitioner på att bilderna ska bli vettiga. Sedan ska det egentligen vara enkelt att skriva ut med hjälp av de profiler som skickas med din skrivare. Men tyvärr är dessa ofta inget vidare. Detta går ju att kontrollera rent objektivt och jag ser sällan bra profiler med från tillverkaren. En lösning är att använda papper från tillverkare som t ex Ilford eller Tetenal, som ofta har bättre profiler än skrivartillverkarna till sina papper. Sedan finns ju möjligheten att få en customprofil för din skrivare.
MVH/Stefan