Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
stefanprofiler
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Jag arbetar med digital bildbehandling, undervisar, utvecklar och skriver ut bilder för utställningsbruk. Är certifierad av FOGRA i att sätta upp förprovtryckssystem enligt ISO-standard 12647-7 och säljer/installerar EFI RIP-program.
  • Registrerad 2004-12-31
  • Senast aktiv 2018-08-22
  • Antal inlägg 234

Foruminlägg

De senaste inläggen stefanprofiler har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Skrutt:

Nå'n som stött på samma sak?
9.0.1 funkar finfint... så det var bara att nedgradera igen...

sitter på 10.3.9, kan det ha med det att göra??
skrivaren är en eps4800, men det borde inte vara avgörande...

Finns en känd bug som gör att det inte går att skriva ut om du har 10.3.9 och 9.0.2, vilket har gjort att Adobe har tagit bort denna uppgradering från sin webbplats. Lösningen som de rekommenderar är den du gjort.

Sedan känns det ju lite synd att skriva ut via Epsons drivrutin med en sådan skrivare, finns ett antal RIP:ar som gör att den skrivaren verkligen visar vad den kan.

Stefan

Ursprungligen av tobiwan:

För övrigt så stör jag mig enormt på att Adobe tvingar en att använda sugiga ImageReady när man ska göra gifanimeringar istället för att implementera den funktionen direkt i Photoshop så man slipper ha två tunga program igång.

Det går i Photoshop CS2. Fönster -> Animering. Samma funktion som i ImageReady. Så steg för steg får du din önskan uppfylld;)

Stefan

Ursprungligen av dboy:

Jag kommer mest att använda den som retuschhjälpmedel till mina bilder. Och jag är beroende av hög noggrannhet. Så A5 är nog lite för litet tror jag. Kanske klara mig på a4 och låter den vara "anpassad" efter wide. Det borde ju gå att kalibrera in vettiga yttermått som passar med min skärms proportioner...

hmm... fast A3 wide verkar ju vettigt... men då är det ajöss med skrivbordsyta!

A5Wide eller A4 går på ett ut om du arbetar med två skärmar och kör med proportionell inställning på ritbordet. Detta med precision och stort ritbord är också lite knepigt. Visst får du bättre precision med ett större bord, men samtidigt blir det större och större förflyttningar. Jag har arbetat med mycket med A4 och de gånger jag provat på A3 har det känts klart obekvämt efter ett par timmars arbete.

Idag har jag en A5 Wide som passar alldeles utmärkt för bildbearbetning på två skärmar, åtminstone för mig.

Stefan

Ursprungligen av jackoh:

hej!

har en powerbook som jag kopplat en crt monitor till. använder dubbla skärmar och blir något förbryllad när jag öppnar bilder.

när jag öppnar en vanlig jpeg i Förhandsvisning så visas den korrekt på crt-skärmen. när jag drar över den till lcd-skärmen så verkar det precis som om den bearbetar bilden och sen grar ner färgmättnaden i den så att den nästan blir svartvit(obs inte helt svartvit).

har kalibrerat båda skärmarna individuellt dessutom.

Den lilla fördröjningen är helt normal. Det du ser är att den byter den skärmprofil som den applicerar på bilden. Det tar ett litet tag innan programmet hinner uppdatera bildens utseende för den nya skärmens karaktär.

Det verkar snarare som om du inte fått till en bra kalibrering på dina skärmar. Hur gör du den? Med en kalibrator eller visuellt?

Stefan

Ursprungligen av stfm:

Vad har du nu?

6500K funkar bra. Skärmen är "låst" till ett värde i den meningen att den naturligt, utan profil, ger en viss ton på 100% vitt. Min gissning är att det inte är 6500K, utan betydligt närmare 10000. Alla skärmar är så. Profilen begränsar ju skärmens färgrymd, och de flesta skärmar börjar se riktigt risiga ut vid 5000K (typ laxrosa).

Om du hårdvarukalibrerar, och använder 6500K, så kommer du absolut tillräckligt nära. Annars får du skaffa betydligt dyrare skärmar per tum. Jag tror att EIZO har en 5000K-skärm.

Alla skärmar har inte närmare 10000K som färgtemperatur. Det är nog bara gamla CRT-skärmar som kommer upp i de temperaturerna. Apple-skärmen ligger på 6500-7500K i färgtemperatur om du kalibrerar den med ett program som tillåter dig välja Native White Point.

Sedan går inte denna skärm att hårdvarukalibrera. Det är ju inte bara att hänga på en puck för att man ska få hårdvarukalibrering. Man måste på något sätt kunna styra skärmens färgåtergivning för att få ett bra utseende innan man profilerar skärmen. Apples skärmar kan alltså inte ändras mer än när det gäller ljusstyrkan. Vad man kan göra är alltså bara en profilering, dvs en beskrivning över hur skärmen uppträder.

Ska du ha en perfekt färgåtergivning skulle jag snarare titta på de mer avancerade modellerna i Eizos eller Necs sortiment. Quato har också bra skärmar. En bra skärm för dig kan vara Eizo ColorEdge CE240WK. Inte fullt så avancerad som deras CG-skärmar, men bra storlek och bra kvalitet för pengarna.

Stefan

Ursprungligen av Kristofer:

Stefan Ohlsson på forumet, trevligt!
Välkommen (eller vad man säger, du har ju varit medlem ett tag )!

Inne och tittar med jämna mellanrum

Enligt Canon ska de fortsätta med 350D, så 400D är inte en ersättare utan ett tillägg i sortimentet. 350D sänks i pris.

Stefan

Ursprungligen av perkaby:

Testa:
http://www.easyrgb.com/reference.php

Verkar hitta alla färger utom S 6005-G90Y, men däremot S 6005-G80Y...

Vilken RGB är då detta? Det är ju rätt stor skillnad på de färger man får fram om man använder ProPhoto RGB eller sRGB även om det är samma RGB-värden.

Stefan

Ursprungligen av Lars-Magnus:

Tänkte scanna in lite akvareller och ha så dem som noggrant återgivna som möjligt.
Har CanoScan N650U.
Ska jag välja dokumentläge eller fotoläge?

Att skanna akvareller är bland de svåraste som finns. Även om du har en bra skannerprofil blir det ibland bra återgivning av vissa färger och dåliga av andra. Ska du få bilder som ser ut som originalet, då kommer det krävas en del korrigeringar efter skanningen och då krävs det nog Photoshop.

Stefan

Ursprungligen av bjst:

Det var intressant att vå veta vad hårdvaran heter, det visste jag inte.

Det finns många program som gör profiler, det jag använder heter GretagMacbeth ProfileMaker.

Stefan

Ursprungligen av Fredric:

Det är ganska mycket nästan, dock så tycker jag att Epsons skanner levererar sjukt bra kvalitet, framförallt eftersom den är typ 160000:- billigare..

Det kan jag hålla med om, men så ofta är det dyrt att gå från bra till mycket bra. Det märkliga är ju att många som håller på med mellanformatsfotografi, där film, kameror och optik är bra mycket dyrare, och sedan skannar bilderna på en »skaplig« skanner. De skulle få bättre slutresultat till lägre pris om de fotograferade med småbildsfilm och skannar den på en bra filmskanner. För att inte tala om vad de skulle få om de köpte en bra digital SLR-kamera.

Stefan

Ursprungligen av bjst:

Inga svar. Jag kanske får revidera frågan lite grann. Vi skippar resten och frågar bara om det finns det någon som har några bra tips vad det gäller att skapa färgprofiler utan extra hårdvara. Jag har hittat några sidor men ingen riktigt bra. Jag är amatör vad det gäller profiler så ofta ligger förklaringarna på en alldeles för hög nivå.

Med vänlig hälsning
Björn

Om du vill gå från 90% till 99% måste du ha hårdvara i form av en spektrofotometer och mjukvara i form av ett kalibreringsprogram. Jag har tittat på en del profilprogram som man hävdar kan skapa en profil från en färgkarta som skannas in. jag har inte sett något som är bra.

Varför köper du inte denna tjänst?

Stefan

Ursprungligen av Adrian B:

Det lär dröja till 2008 innan Adobe kommer med CS3, så tills dess är prestandan i Photoshop på Intel-macar (vilket numera är det enda som säljs av Apple) inget att hurra över direkt.

Nu är ju detta med releasedatum för datorprogram något som man alltid är lite tveksam inför, men Adobe har vid upprepade tillfällen sagt Q2 -07. Med tanke på att de säger att de försöker hålla en uppdateringstakt på 18 - 24 månader stämmer det också rätt väl.

Stefan

Ursprungligen av carlsson:

Jag hade hoppats på att få svar huruvida Norrköpings Tidning var nöjda med sin switch eller inte. Något vi aldrig lär få veta, men ändå....

När jag var och undervisade deras fotografer var de i alla fall inte nöjda. Det var mycket snack om hur mycket bättre det var med Macarna. Men det kanske också berodde att det inte var något vidare kraftfulla maskiner de fått för att göra sin bildbehandling på. Jag undrar hur mycket billigare inköpet blev och hur mycket arbetstid de förlorade på att ha underdimensionerade datorer.

Stefan

Ursprungligen av Fredric:

Jag skulle säga att en faltbädd kan göra jobbet väldigt bra, jag har en Epson4490 som tar de flesta formaten och jag tycker att den nästan ger lika bra resultat som vår imacon från 2001..

Antingen är det väldigt mycket nästan eller bör du serva din Imacon.;)