Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Björn Öst

Björn Öst

Medlem
  • Sysselsättning Svårt datorspelsberoende hemmabionörd
  • Registrerad 2003-12-09
  • Senast aktiv 2021-02-08
  • Antal inlägg 524

Foruminlägg

De senaste inläggen Björn Öst har skrivit i forumet.

Jupp, gör som jag skrev först. Sätt 4 sidor med uppslag i nytt dokument. Då får du som du märker en singel etta och en singelfyra. Gå in på sidpalettens utfällningsmeny "numrering och avsnittsalternativ" och sätt första sidan nummer till 2.

Navigationspaletten är det första jag stänger av efter att ha installerat Indesign, så om det finns några inställningar där vet jag inte. Spelar kanske ingen roll längre, men "way-back-when" ansågs den vara en resursslukare.

Ursprungligen av Anders Täpp:

I see... men borde inte transparensförenklingen gråas ut om dokumentet saknar transparens?

Kanske, men även om transparens är använd är det ju knappast troligt att allt text råkar vara involverad. Därför behövs ett trick som min idé ovan för att tvinga all text till banor. Jag har inte använt det själv egentligen, men testade att det funkade innan jag postade.

Ursprungligen av Danne V:

Följdfråga:

Har nu lagt sidorna som tryckeriet vill ha dom. Fattar inte att jag inte fattat detta tidigare....
Men nu ligger uppslagen snett under varandra i navigationpaletten och i "huvudfönstret". Ingen katastrof, men kan man inte få dom att ligga i linje?

Palettalternativ - klicka ur 'visa lodrätt'.

Fast det fixar det nog bara för paletten, tror jag. Om du använder"mitt" sätt att ordna till uppslagen som jag skrev ovan, så uppför sig även själva sidorna.

Ursprungligen av Anders Täpp:

Att man kan spara förenklingsinställningar med automatisk text till banor visste jag, men vad var det där med vitt ark och multiplicera? Vitt multiplicerat blir osynligt.

Jupp, det är hela vitsen med det tricket, inget som syns men du har ändå tvingat Indesign att göra om typsnitt till banor.

Man måste alltså ha med nån form av genomskinlighet för att tvinga fram en förenkling. Finns ingen genomskinlighet så kvittar det ju vad förenklingsinställningen är.

Jag brukar nöja mig med att ställa in 'Starta sidnumrering på sid 2' (sidpaletten) och sen kryssa i uppslag när jag skriver ut eller skapar tryck-pdfen.

Just biblioteken måste ju vara guld för en tidningsredigerare. Ha en uppsättning 1-5-spalts bildblock med färdigtypograferad bildtextruta bara att dra ut.

Även stödlinjebyggena kan man slänga i biblioteket och spara sina specialare, färdiga att dra ut på nästa sida/tidning där man tänkt sig nåt liknande. Så slipper man även ha mallsidor för precis allt.
Det borde ju bara vara att kopiera runt biblioteken till alla burkarna när du byggt en standarduppsättning med grejer.

Och så förser ni journalisterna med InCopy så kan de skriva till perfekt copyfit utifrån din design. Form före innehåll :)!

Vi fick Textbridge Pro med nån gammal scanner, och jag hade ReadIris på en gammal PC. Alla är ungefär lika dåliga så vitt jag kunnat bedöma.

Är det bara några A4 så tar det säkert lika lång eller längre tid att rätta dem som att skriva in dem från början. Är det några 100 sidor så kan det vara värt att att kolla om ni kan hitta nån skrivbyrå som kan göra det. Bättre typister dunkar väl iväg en 100 ord i minuten så det behöver inte bli så dyrt.

Enda anledningen att jag ibland kör OCR är inte för att spara tid, utan bara för att det är så eländes trist att sitta och skriva av.

OCR (R:et står för Recognition om vi ska vara noga) finns inbyggt i Acrobat Pro (varje fall i version 6). Det är väl inte troligt att det även finns i gratisreadern, men värt kolla kanske.

Jupp Björnbusen sätt är bäst och typsnitten bakas normalt in så det ska inte vara nåt problem.

Du skulle iofs kunna lägga ett objekt på mallsidan som täcker hela sidan, i ett lager som befinner sig högre upp än dina normala sidor. Gör objektet vitt och sätt det till multiplicera. Sen exporterar du PDFen med en förenklingsinställning som gör om allt till vektorer. Då blir all text till banor. Risk för tung PDF, misstänker jag. Men testa.

Underbart, tack från mig med! Har haft samma problem i Tiger under en längre tid. Bra med sökfunktioner i forumet )

Fördelen med att ha fler pixlar även om man bara kör ut 10x15 är ju möjligheten att beskära och välja lite andra utsnitt än vad det blev direkt i kameran. Med bara 2 megapixlar vill det till att du får till kompositionen hyfsat direkt i kameran.

Jag hörde nånstans att de flesta digitalfotomaskiner exponerar med upplösningen 254 ppi, det ger den enkla omräkningen att en 10x15 bild ska vara 1000x1500 pixlar stor. Det borde alltså räcka med 1,5 megapixel förutsatt att CCD:n har de rätta proportionerna. Många kompaktkameror kör i tv-formatet 4:3 och då får man offra lite pixlar som inte ryms inom fotopapperets dimensioner. De flesta digitallabb erbjuder iofs även 11x15 bilder som stämmer bättre med såna bildfiler.

Sonyn kan spela in i HDTV-kvalitet, det kanske motiverar prisskillnaden om du vill vara framtidssäkrad?

Om man sen behöver HD är ju en annan sak. Tänker du plugga kameran rakt in i en högupplöst LCD-skärm så blir det säkert kanonbild, men ska du ha filmerna i full HD-kvalitet på DVD så dröjer det ett tag än innan det finns spelare och brännare att tillgå.

Kanske nöja dig med nåt bra men billigare:
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=HC94

Och sen slå till på den andra Sonyn eller dess efterföljare när priserna sjunkit lite och HDTV blivit vanligare?

Attributpaletten, kryssa "Objekt som inte skrivs ut".

Det funkar precis som i pagemaker och quarkexpress, avstavningsmotorn tittar bara på bästa valet för varje enskild rad. Styckedisposition (default) kollar alltid bästa valet för varje rad i hela stycket. "Det minst onda" för stycket som helhet kan man säga. Men ganska ofta har man ju egna idéer om vad som ser bäst ut.

Styckedispositionen gör också att radfallet kan ändras flera rader bort om du ändrar ett enda ord, det slipper du med enkelrad (för det mesta). Det kommer alltså funka precis som du är van från Quark.

Själv kör jag med styckedispositionen, oftast funkar den bra och så har jag ett textformat som bara innehåller "ingen brytning" som jag använder där jag behöver styra upp mindre bra avstavningar, radbrytningar efter kolon och sånt. Hjälper inget av de knepen tar jag till enkelradsvarianten.

Du hittar det i styckepaletten på utfällningsmenyn och om du vill ha det i formatmallen under 'justering'.